fbpx

Velkommen til

BLOGGEN

7 tips til sort/hvitt fotografering

Jeg liker å leke med farger i bildene, spesielt for barnefotografering synes jeg ofte det gjør seg med farger som skiller seg ut – jeg blir rett og slett glad av slike bilder 🙂 Men noen ganger kan det å dempe fargene gi så utrolig uttrykksfulle bilder, faktisk er svært mange av favorittfotografiene mine  i sort/hvitt (eller sepia). Har du lyst til å prøve deg på sort/hvitt fotografering? Her er noen tips :

 1. Fotografer i farger: De fleste digitale speilreflekskameraene vil la deg ta bilder i sort/hvitt, men jeg vil i utgangspunktet anbefale å fotografere i farger og heller konvertere bildene ved etterbehandlingen. Grunn nr 1 er at du relativt enkelt kan konvertere bilder til sort/hvitt, men har du først tatt bildene i sort/hvitt får du ikke konvertert dem til farger (men du kan selvfølgelig printe dem ut og fargelegge dem på en regntung dag 😉 ). Den andre årsaken er at et bilderedigeringsprogram vil gjøre en mye bedre jobb med å konvertere bildet til sort/hvitt enn det kameraet vil. Når det er sagt kan det være nyttig å teste sort/hvitt fotografering i kameraet – rett og slett for å lære seg hva som fungerer best.
 2. Ta bildene i RAW format hvis kameraet ditt har det. Bakdelen er at bildefilene er større enn om du lagrer dem i .JPG, men du får adskillig bedre detaljer med RAW formatet (noe som vil være avgjørende for hvor store justeringer du kan gjøre i etterkant). Så en liten modifikasjon av punkt 1: Hvis du fotograferer i RAW kan du ha sort/hvitt moduset på kameraet ditt påslått for en “forhåndsvisning” av hvordan bildet vil se ut i sort/hvitt. Årsaken er at RAW tar vare på all informasjonen (også fargene), slik at du ikke mister denne ved å fotografere i sort/hvitt.
 3. Bruk så lav ISO som mulig. Når man fotograferer med “analoge” filmkameraer, sier filmens ISO noe om hvor følsom filmen er for lys. ISO-innstillingene for digitale kameraer har samme funksjon, og høy ISO tillater fotografering ved dårligere lysforhold, men: Høy ISO vil ofte også bety mye “støy” i bildene. I noen tilfeller vil kanskje denne støyen være ønskelig – men man kan enkelt legge på støy digitalt hvis man ønsker det.
 4. Fokuser på mønstre og teksturer: Når du fotograferer i sort/hvitt mister du muligheten til å lede blikket ved hjelp av farger, men frykt ikke: Å “tenke i sort/hvitt” kan gjøre deg til en bedre fotograf! Øv deg til å bli bevisst på variasjonene i lyset, teksturer er rett og slett former for kontraster mellom lys og skygge.
 5. Bruk lang lukkertid: Sett kameraet på stativ og prøv deg frem med lange lukkertider og du kan oppnå fantastiske resultater i sort/hvitt!
 6. Fokuser på stemning og følelser: Sort/hvitt bilder egner seg veldig godt til bilder som uttrykker følelser og skaper spesielle stemninger, nettopp fordi disse blir hovedtemaet i bildet og gjør et sterkt inntrykk på seeren.
 7. Sort/hvitt er ikke bare sort/hvitt: Vel, jo  – men det behøver ikke være det. Man kan legge på et hint av en farge, feks sepia (grå-brun) for en varmere fargetone (som jeg har gjort på bildene under).
Det finnes mange måter å konvertere fargebilder til sort/hvitt på, så jeg skal etterhvert lage et blogginnlegg som viser en enkel men brilliant metode for hvordan det kan gjøres i Adobe Photoshop. 🙂

2 kommentarer
Kommentar

E-post adressen din vil aldri bli publisert eller delt. Obligatoriske felter er markert *

 • Malen og Kristinemai 14, 2012 - 14:50

  Hvordan får du øynene så klare og fine?
  – Kjempe fine bilder.SvarAvbryt

  • Mona-Lisa T.mai 15, 2012 - 07:53

   Hei, og tusen takk! Det viktigste verktøyet for skarpe øyne er god optikk, og nøyaktig fokus. Jeg foretrekker prime/fastliner (objektiver uten zoom), og min favoritt er 50mm. Dette bildet er tatt med Canon 50mm 1.4 🙂SvarAvbryt