fbpx

Velkommen til

BLOGGEN

Hvordan finne inspirasjon: bli kreativ!

Har du noen gang sagt “Hvordan kom du på det? Jeg skulle ønske jeg var så kreativ” eller “jeg må skrive/fotografere/lage/designe noe og jeg har ingen ideer”?

Du er ikke alene. Mange før deg har sittet og stirret tomt ut i luften fullstendig blottet for inspirasjon. Det finnes mange ulike definisjoner av ordet, Wikipedias forslag er: “kunstnerisk inspirasjon kan defineres som den inspirasjon som stimulerer til kreativitet, driv og motivasjon til å arbeide, produsere eller skape.” Kreativitet kan vi si er evnen til skape, finne opp og tenke nytt – noe som ikke bare er nødvendig innenfor kunst, men også på svært mange andre og varierte områder. Disney on Ice

Sett av tid

Hjernen vår lagrer daglig informasjon om nye inntrykk vi har gjort oss, hva vi har luktet, tatt på, smakt på, sett og hørt. Men andre ord går vi rundt med mengder av opplevelser klare til å bli brukt i kreativ øyemed! Vi kan sette sammen disse inntrykkene til noe helt nytt, som fuglene inspirerte oss til å finne opp flyet, som vi har lagd lamper av rivjern, lanseringen av Facebook, eller hva det måtte være. For noen er det tidspress som må til, når deadline nærmer seg blir de tvunget til å fokusere og vri og vende på problemet de skal løse. For de fleste er det derimot slik at vi trenger å lage rom for å binde de ulike opplevelsene sammen, enten det er å slappe av i badekaret, gå en tur, trene eller hva som gir den beste roen for akkurat deg.

Finn din inspirasjon

Inspirasjon kan bli funnet hvor du minst venter det, men å gjøre eller oppleve noe nytt på flere forskjellige områder er en veldig fin start. Hør på musikk du ikke har hørt før, reis til et sted du ikke har vært, les bøker, gå på teater, snakk med nye mennesker, se en god film, spis noe du ikke har smakt før, skaff deg tegne eller malesaker og tegn eller mal det som faller deg inn, besøk et museum, gå på kurs for å lære å strikke, lage mat, fotografere eller hva som helst. Jeg finner for eksempel inspirasjon i å se på ulike typer dans, så hva som fungerer vil variere for den enkelte. Vi har latt oss inspirere av andre mennesker så lenge vi har eksistert, og det er selvfølgelig ingenting i veien for å bruke andres ideer til å skape noe eget. Det viktige er at man er obs på at man ikke skal kopiere, men la seg inspirere – altså benytte et element og bruke det på en annen måte, eller i kombinasjon med noe annet.

Prøv å bite deg merke i hvor, når og hvordan ideene kommer til deg – er det på samme sted eller samme situasjon hver gang? Er det mens du går tur, mens du hører på musikk? Jo mer du vet om hva som setter igang din egen kreativitet, jo enklere blir det å skape en situasjon for deg selv som er ideell for å skape noe nytt. Kanskje er ikke det minimalistiske kontoret den beste kreative sonen for deg, og du trenger et annet miljø for at ideene virkelig skal få blomstre?

 

Glem-meg-ikkeaquantes_notater_i_dusjen

Mange sier at de beste ideene deres kommer i dusjen eller på tur i skogen, så husk å ha med deg noe som gjør at du kan ta opp eller notere ideen! Jeg har for eksempel i perioder hatt en spesiell notatblokk i dusjen med blyant (begge deler festet med sugekopp) som tåler vann, min bestilte jeg fra AquaNotes. Når du ikke er i det våte element gjør en vanlig blokk selvfølgelig susen, men enda enklere er det kanskje å bruke mobiltelefonen og ta opp ideen, notere, fotografere eller hva som skal til for at du skal kunne huske at “ah, ja det var det ja!”.

Bruk ideen din!

Mange gode ideer blir liggende i en skuff, på en harddisk eller bare som en tanke. Kreativitet krever mot. Noen ganger må man bare hoppe i det, og lykkes – eller lære av det. Lykke til med dine egne prosjekter!

 

 

1 Kommentar
Kommentar

E-post adressen din vil aldri bli publisert eller delt. Obligatoriske felter er markert *

  • Sofusdesember 10, 2014 - 10:57

    Jeg tror jeg innehar verdensmester tittelen i jernteppe innen foto kreativitet. Helt til jeg fant denne. Den er rett og slett genial. Jeg kjenner at med en gang jeg tar i mot utfordringen så kommer inspirasjonen flygende og jeg kan holde på i timesvis.
    http://www.tomsfoto.com/ideskaperen/SvarAvbryt