fbpx

Velkommen til

BLOGGEN

Inspirasjon: hvordan planlegge portretter

En ny bryllupsesong er i anmarsj (jippi!), så nå er det på tide å begynne med forberedelsene. Det vil si kundemøter, gå over og bestille eventuelt nytt utstyr jeg trenger, besøke locations, og gå igjennom ideene for portrettfotografering. Jeg tenkte jeg skulle skrive noen ord om hvordan jeg finner inspirasjon til portrettbildene, det er selvfølgelig ingen fasitsvar men kanskje kan det være til hjelp for andre 🙂

Når jeg er på location med brudeparet, er photoshooten alltid en blanding av forberedte og spontane bilder, da det er det jeg synes fungerer best 🙂 Jeg synes det er gøy å inkorporere litt “fashion flare” i noen av portrettbildene, og henter en del inspirasjon fra ulike magasiner. Synes man for eksempel at gruppebilder  er utfordrende og lett blir kjedelige, ta en titt i Vanity Fair! De har lekre gruppe shoots som det er mye å lære av.

(forts. under bildet)

Moteblader, Vogue, Vanity Fair etc Jeg lar meg også inspirere av ulike typer dans, selv om jeg naturlig nok ikke ber brudeparet danse så kan man plukke opp linjer, holdning, tyngdepunkt og ideer til plassering. Det skjer også at jeg prøver ut ulike ideer med mannen min, for eksempel: Hvis man står sånn, kan den andre da ha armen sånn?

 Noe av det viktigste jeg gjør er derimot å følge med på hvordan mennesker naturlig forholder seg til hverandre. For eksempel et par på en benk, hvordan sitter de? Hvor er hendene plassert (mange synes hender er en utfordring å “gjøre av” på bilder)?  Bildet under (tatt i Ephesus i Tyrkia under en ferietur) er et typisk eksempel: Et par slappet av i skyggen, og jeg fotograferte dem for å huske måten de satt på til senere, da jeg syntes den så så koselig ut og ville se om jeg kunne bruke den til noe.

posering Bryllupsfotografering

“Spontane planlagte bilder”

Brudeparet: I tillegg til ideene jeg og tankene jeg har gjort meg i forkant lar jeg meg selvfølgelig inspirere av brudeparet. Hvem er de som personer, hva er interessene deres, hva har de på seg, hvilken stil har de?

Vær og klima: Det er ingen tvil om at været påvirker hvor og hvordan man velger å fotografere, og ofte bidrar til å inspirere fotografen til  å tenke annerledes. Sånn sett bor vi i et spennende land, for det kan være sol, skygge, vind, regn og snø avhengig av dag og årstid. For både brudepar og fotograf gjelder det å se mulighetene og ikke begrensningene, noen av mine favorittbilder er tatt i vær man kanskje helst holder seg inne i 🙂

bryllupsfotografering i regnvær

Location: Hvor man fotograferer er ytterligere en fantastisk inspirasjonskilde, og har man mulighet er det alltid best å besøke området i forkant. Er det veldig langt dit bruker jeg gjerne Google Maps for å danne meg et bilde av hvordan det ser ut, og hva jeg har å jobbe med, samt at jeg sjekker bryllupslokalenes nettsider (om de har noen) for å se etter mulige innendørs locations, eller utendørs med tak. Når jeg har oversikt over den eller de stedene det er aktuelt å fotografere, vurderes lysforholdene og omgivelsene forøvrig.

Et eksempel på hvor omgivelsene er med på å inspirere er bildet under, et 50-tallshus på Vitengarden på Jæren. Det var bittelite, mørkt og svært møblert, men autentisk og utrolig sjarmerende! Vi fotograferte i stuene, på kjøkkenet, i gangen og utenfor, og jeg var som en unge i en godteributikk. Eller faktisk, som meg i en godteributikk når jeg tenker meg om.

Inspirasjon bryllupsfotograferingI mange tilfeller har man kanskje ikke så spennende omgivelser å bruke, men ved å se elementene rundt deg isolert sett (som den grønne veggen på en bygning, et lekkert gjerde e.l), eller ved å skifte standpunkt (ovenfra og ned, nedenfra og opp) kan man ofte gjøre gull av gråstein. Brudeparet som holder rundt hverandre mot en knallblå himmel – hvor bare du og brudeparet vet at dere egentlig befinner dere på en parkeringsplass for eksempel ;).

Jeg håper denne posten kan være til hjelp for noen, og avslutter med et lite råd på veien: Da jeg startet ble jeg fortalt at jeg for all del ikke måtte finne på å bruke en posering jeg ikke hadde prøvd før, med kunder. Min erfaring er det absolutt motsatte: en gang i blant fungerer ikke det du kom på der og da og det er helt greit, men hvis du skal la redselen for det ødelegge for innfallene du får og kreativiteten din  – da går du glipp av mange muligheter!

Lykke til med fotograferingen 🙂

0 kommentarer
Kommentar

E-post adressen din vil aldri bli publisert eller delt. Obligatoriske felter er markert *