fbpx

Velkommen til

BLOGGEN

7 tips til hvordan fotografere fyrverkeri

Det er straks tid for å ønske det nye året velkommen, og har du lyst til å prøve deg på å fotografere fyrverkeri har jeg samlet noen tips jeg håper vil kunne hjelpe deg. Heldigvis finnes det ingen fasit, dette er hva jeg har funnet fungerer best for meg  – men prøv deg frem til du er fornøyd:)

(forts. under bildet)

Fotografere fyrverkeri

 1. Bruk stativ. Det tar gjerne 3-4 sekunder før en rakett har blomstret ferdig, og det vil være svært vanskelig å få skarpe bilder uten. Hvis du ikke har stativ, prøv å finne noe annet stødig å plassere kameraet på.
 2. Slå bryteren på objektivet ditt over fra AF (om den står på det) til MF – altså fra Autofokus til Manuell fokus. Årsaken er at det vil være vanskelig for kameraet å fokusere i disse situasjonene, så det er bedre å stille inn fokuset manuelt (du kan også slå linsen over på uendelig). Ta noen testbilder og sjekk at skarpheten er der den skal være.
 3. Møt opp i god tid, og tenk gjerne  igjennom hvor det er best å fotografere fra på forhånd.
 4. Instillinger: Slå kameraet over på M (manuell), eller B om du har det (forklaring følger) og velg instillinger. Jeg bruker ISO 100, men med dagens kameraer kan du godt gå opp litt uten for mye støy om du vil det. Blender: Jeg bruker liten blender for god dybdeskarphet, 16-22 avhengig av forholdene. Lukkertid: Har du ikke egen B (bulb) knapp, vri lukkerhjulet til lukkertiden er så lang at du ser det står bulb i displayet. Bulb betyr at lukkeren er åpen helt til du slipper utløserknappen!
 5. Hvor lenge skal du så holde inn utløserknappen? Så lenge du holder den inne, slipper du lys inn på kameraets bildebrikke. Antall raketter og lys forøvrig vil derfor påvirke lengden, men alt fra 5 til 45 sekunder vil kunne fungere. Jeg havner ofte på rundt 30 sekunder.
 6. Har du fjernutløser til kameraet? Bruk den! Da slipper du å berøre kameraet i det hele tatt under fotograferingen, noe som reduserer risikoen for uskarphet i bildet. En ekstra bonus er at du virkelig kan nyte fyrverkeriet mens du fotograferer, og det er ofte enklere å bruke fjernutløseren med hansker på enn å treffe kamerautløseren 😉
 7. Husk vanlige tips for komposisjon også når du fotograferer fyrverkeri, for eksempel vil det bli et adskillig mer spennende bilde om du får med noe annet enn kun fyrverkeriene (en bygning, en bro e.l).

Eksperimenter med de ulike instillingene, øvelse gjør fullbefaren fyrverkerifotograf!

Ha en fortreffelig nyttårsfeiring, og et fantastisk nytt år 🙂

2 kommentarer
Kommentar

E-post adressen din vil aldri bli publisert eller delt. Obligatoriske felter er markert *

 • Lisedesember 31, 2012 - 15:05

  Flotte tips til de som har lyst til å forevige fyrverkeriet i kveld. Lykke til alle sammen 🙂

  Og godt nytt år!!SvarAvbryt

 • Mona-Lisa T.desember 31, 2012 - 16:47

  Tusen takk Lise, Et riktig godt nyttår til deg også! 🙂SvarAvbryt